MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Knjižnica

  pred. dr. sc. Snježana Dimzov Email voditelj, 120
  Miljena Roje Email  
  Nataša Torlak Email  

  KATALOG KNJIŽNICE

  Katalog Knjižnice pokazuje posjeduje li knjižnica građu, kao i njen smještaj. Knjige su složene prema UDK klasifikaciji a možet provjeriti koliko primjeraka Knjižnica ima, kao i trenutnu raspoloživost.
  Najčešći načini pretraživanja su po naslovu ili autoru.

  KATALOG

   


  BAZE PODATAKA

  Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencijom.
  Baze se mogu pregledavati po područjima ili po abecedi. Pristup je reguliran preko IP adresa, što znači da je omogućen s fakultetskih računala. Za neke baze postoji mogućnost udaljenog pristupa koristeći Proxy server, odnosno AAI@Eduhr sustav autentifikacije.

  POVEZNICA


  REPOZITORIJ DABAR

  Dabar je sustav koji ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja u RH omogućava uspostavu institucijskog digitalnog repozitorija pomoću kojeg mogu pohraniti, opisati, dugoročno čuvati, pretraživati i distribuirati svoje digitalne sadržaje. Dabar razvija i održava Sveučilišni računski centar (Srce) u suradnji s partnerskim ustanovama.
  Ukoliko želite pretražiti radove FFST, upišete u pretraživač FF i odaberete Filozofski fakultet u Splitu.

  REPOZITORIJ

   


  SOFTVER ZA PROVJERU AUTENTIČNOSTI - PLAGSCAN

  Etičnost u obrazovanju i znanosti posljednjih je godina vrlo aktualna tema na globalnoj razini. Softver za provjeru autentičnosti je alat, koji nadležnim osobama, prije svega nastavnicima i mentorima, ali i samim studentima olakšavaju donošenje prosudbe o izvornosti nekog teksta, u pravilu studentskog ili sličnog rada, odnosno o razini prenošenja i ispravnosti navođenja drugih izvora (tekstova) u predmetnom radu.

  SOFTVERI ZA PROVJERU AUTENTIČNOSTI RADOVA (upute)

  POVEZNICA


  ZAVRŠNI I DIPLOMSKI RADOVI

  Dokumenti

  Obavijesti

  08.02.2023
  Izdavač  Gale  omogućio je hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici probni pristup na baze podataka koje sadrže znanstvene i stručne časopise, primarne izvore, referentnu literaturu, novine i e-knjige u okviru svih područja znanosti. Dostupne su i  interaktivne baze podataka  u sklopu prirodnih i biomedicinskih znanosti koje uključuju vizualne alate s mogućnosti rotiranja, zumiranja i analize 3D modela te predstavljaju korisno sredstvo u održavanju nastave. Detaljnije informacije o dostupnim bazama podataka, ustanovama uključenima u probni pristup i individualne poveznice za pristup pronađite  ovdje . Probni pristup je omogućen do  6. lipnja 2023.  godine. Za sva dodatna pitanja obratite  se na  baze@nsk.hr  ili na 01 6164 172.
  08.11.2022
  Kineski izdavač  China National Knowledge Infrastructure (CNKI)   omogućio je hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici probni pristup na svoju platformu  CNKI Express  u trajanju od šest mjeseci. Platforma sadrži kineske i međunarodne znanstvene časopise (Springer Nature, Wiley, Elsevier, Emerald, Cambridge, De Gruyter i druge), doktorske disertacije, magistarske radove, zbornike, novine, e-knjige, patente i standarde. Platforma nudi i mogućnost prijevoda kineskih tekstova na engleski jezik, kao i grafičke prikaze analiza znanstvenog izdavaštva. Za sva dodatna pitanja obratite se na  baze@nsk.hr  ili na 01 6164 172.
  03.11.2022
  Tvrtka  American Journal Experts   omogućila je hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici probni pristup na  AJE Digital Editing , brz i fleksibilan alat za uređivanje i lekturu znanstvenih i stručnih tekstova na stranim jezicima. Umjetna inteligencija koja upravlja alatom temelji svoje „znanje“ na milijunima primjera izmjena koje su učinili urednici, znanstvenici i stručnjaci, u okviru više od 447 područja istraživanja te više od 2000 tema specifičnih za pojedino znanstveno područje. Digital Editing ispravlja gramatičke pogreške i poboljšava fraziranje i odabir riječi kako bi se osiguralo da se rukopis ocjenjuje prema kvaliteti istraživanja, a ne prema kvaliteti jezika. Alat se može koristiti nakon registracije i kreiranja korisničkog računa, a kratke upute za korištenje i informacije o ustanovama koje su uključene u probni pristup možete pronaći   ovdje . Pristup je omogućen do  30. studenoga 2022.  godine, a za sva dodatna pitanja se obratite na e-mail  baze@nsk.hr  ili na broj telefona 01 6164 172.
  28.10.2022
  ProQuest je omogućio probni pristup (preko fakultetskih računala) do kraja studenog na sljedeće sadržaje: Academic Video Online:  https://video.alexanderstreet.com/channel/academic-video-online                                      70 thousand videos – in various subjects – Anthropology, sociology, etc   Anthropology Resource Library:  https://search.alexanderstreet.com/anthropology                                                      Multimedia collection – text and videos and audio files   Social Science Premium Collection:  https://www.proquest.com/socialsciencepremium?accountid=207053               Full text databases and bibliographies in various topics of social sciences, e.g. linguistics, sociology, social science, education, politics, library sciences.
  20.12.2021
  Charlesworth Author Services nudi Journal finder, alat koji će vam pomoći u odabiru časopisa za objavljivanje članka.  U predviđeno polje unesite naslov, ključne riječi i/ili sažetak  i odaberite opciju Find Journals.  
  10.09.2021
  Knjižnica će do 19.12.2020 raditi od 8.00-20.00 sati. Od 21.12.2020. do 7.01.2021. knjižnica će biti zatvorena.
  10.09.2021
  ProQuest je otvorio probni pristup za Sveučilište u Splitu i to: ProQuest ebook, ProQuest One Academic  (ProQuest Central, ProQuest Dissertations & Theses Global information, Academic Video Online, Academic Complete) i SciTech Premium Collection. Bazi možete pristupiti s računala koji su povezani na mrežu Sveučilišta ( https://www.proquest.com/ ) ili udaljenim pristupom koristeći Shibboleth prijavu ( https://search.proquest.com/shibbolethlogin ). Probni pristup otvoren je do 31. prosinca 2020
  10.09.2021
  Od 9.11.2020. Knjižnica će, radi bolesti djelatnice, raditi samo u jutarnjoj smjeni (do 16.00 sati).
  10.09.2021
  Obavještavamo vas da je  SAGE Publishing  za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvorio probni pristup na  SAGE knowledge  zbirku e-knjiga, referentne literature i videozapisa koji obuhvaćaju područje društvenih i humanističkih znanosti. Detalje o dostupnim naslovima i upute za pretraživanje možete pronaći  ovdje . Platformi SAGE možete pristupiti putem  proxy  servera na glavnom izborniku Portala e-izvori unosom AAI@EduHr korisničkih podataka. Probni pristup omogućen je do  31. srpnja 2020. , a u slučaju problema s pristupom obratite se na  baze@nsk.hr   ili na 01 6164 172.
  10.09.2021
  Besplatni pristup e-knjigama i ostalim pisanim sadržajima s različitih područja znanosti Springer Nature  omogućio je slobodni pristup dijelu e-knjiga, uglavnom s područja STEM-a, ekonomije i medicine, na njemačkom i engleskom jeziku. Sve što trebate je kliknuti na poveznice na dnu članka koja će Vam otvoriti tablicu s popisom naslova. Knjigama možete pristupiti pomoću poveznice u tablici i preuzeti je na Vaše računalo. Registracija nije potrebna. Sadržaji se nalaze  ovdje .
  10.09.2021
  Za Filozofski fakultet u Splitu otvoren je besplatni probni pristup za bazu  Historical Abstracts with Full Text do 20. lipnja 2020. Autentifikacija je provedena preko IP adresa, znači pristup je omogućen preko fakultetskih računala ili koristeći udaljeni pristup (Team Viewer). Za pristup koristite poveznicu: http://web.b.ebscohost.com/ehost/search/advanced?vid=7&sid=685b4b34-f902-4518-a730-0f286014081b%40sessionmgr103 Historical Abstracts with Full Text   je databaza sa cjelovitim tekstom koja pokriva svjetsku povijest (izuzev SAD-a i Kanade) od 15. stoljeća do danas. Sadrži stotine povijesnih časopisa i knjiga te korisne značajke poput mogućnosti pretraživanja prema vremenskom razdoblju. Sadržaj obuhvaća gotovo 550 časopisa s cjelovitim tekstom i 140 knjiga sa cjelovitim tekstom, indeksiranje povijesnih članaka iz više od 2.300 časopisa na više od 40 jezika, pokrivenost od 1863. godine, citirane reference koje se mogu pretraživati za više od 500 časopisa. Teme uključuju svjetsku povijest, vojnu povijest, povijest žena, povijest obrazovanja i još mnogo toga. Neki od lokalnih akademskih časopisa uključenih u ovu databazu su:  Casopis za Suvremenu Povijest, Acta Historico-Oeconomica, Journal of Croatian Studies, Historijski Zbornik  i drugi .
  10.09.2021
  Obavještavamo vas da je  Taylor & Francis  za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvorio probni pristup na zbirku od 120.000 e-knjiga koje obuhvaćaju sva područja znanosti i dostupne su za čitanje online. Zbirci možete pristupiti putem  proxy  servera na glavnom izborniku Portala e-izvori (baze.nsk.hr) , a upute za pretraživanje i druge detalje možete preuzeti  ovdje . Probni pristup omogućen je do  30. lipnja 2020. , a u slučaju problema s pristupom obratite se na  baze@nsk.hr .
  10.09.2021
  Springer Nature  je za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućio slobodan pristup na više od 500 e-udžbenika na njemačkom i engleskom jeziku koji obuhvaćaju sva područja znanosti. Detalje pristupa uz popis dostupnih naslova možete pronaći u  opisu baze , a slobodan pristup ovim e-udžbenicima omogućen je do  31. srpnja 2020. Udaljeni pristup na SpringerLink platformu moguć je odabirom  proxy servera  na glavnom izborniku Portala e-izvori ili putem  Shibboleth  prijave. U slučaju problema s pristupom obratite se na  baze@nsk.hr .
  10.09.2021
  Cambridge University Press  je za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućio slobodan pristup na svoje zbirke e-udžbenika i priručnika koje obuhvaćaju sva područja znanosti. Popise dostupnih naslova možete preuzeti na sljedećim poveznicama: Cambridge Textbooks Cambridge Companions Cambridge Histories Cambridge Elements Slobodan pristup ovim zbirkama omogućen je do  31. svibnja 2020.  za sve  ustanove  uključene u pretplatu na Cambridge University Press. Udaljeni pristup na Cambridge Core platformu moguć je putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem  Shibboleth  prijave. Uočene su poteškoće pojedinih ustanova i korisnika prilikom Shibboleth prijave na Cambridge Core platformu. Molimo sve korisnike da na platformu pristupaju odabirom proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori dok se poteškoće sa Shibbolethom ne otklone. Detalje o dostupnim naslovima i pretraživanju Cambridge Textbooks pronađite u  opisu baze . U slučaju problema s pristupom obratite se na  baze@nsk.hr
  10.09.2021
  Preporučamo vam sljedeće e-izvore na kojima možete pronaći slobodno dostupne ažurne informacije o COVID-19:     CABI –   https://www.cabi.org/news-article/cabi-provides-free-access-to-content-on-global-health-platform-to-help-fight-coronavirus-outbreak/     Cambridge University Press   Clarivate Analytics –  https://clarivate.com/coronavirus-resources/   Elsevier –  https://www.elsevier.com/connect/coronavirus-information-center U bazi ScienceDirect slobodno je dostupan sadržaj pod tagom “coronavirus”   Emerald –  https://www.emeraldgrouppublishing.com/promo/coronavirus.htm     IOPscience extra  –  https://ioppublishing.org/news/coronavirus-covid-19-faqs/   OVID –   http://tools.ovid.com/coronavirus/   Oxford Academic –   https://academic.oup.com/journals/pages/coronavirus   ProQuest –   https://www.proquest.com/blog/pqblog/2020/Coronavirus-Impacted-Libraries-Get-Unlimited-Access-to-Ebook-Central.html      SAGE Publishing –   https://uk.sagepub.com/en-gb/eur/press/access-coronavirus-covid-19-articles-from-sage-publishing   Science Journals –   https://www.sciencemag.org/coronavirus-research-commentary-and-news?IntCmp=coronavirussiderail-128   SpringerNature –    https://www.springernature.com/gp/researchers/campaigns/coronavirus      Taylor & Francis –   https://newsroom.taylorandfrancisgroup.com/coronavirus-reading-list/   Wiley –  https://novel-coronavirus.onlinelibrary.wiley.com/