Metodologija znanstvenog rada
Šifra: 88109
ECTS: 1.0
Nositelji: dr. sc. Aleksandar Jakir , prof.
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Metodičke vježbe 15
Predavanja 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Organizacija vlastite vrhovne uprave u civilnoj Hrvatskoj i Slavoniji 1848.-1850.: Prvi hrvatski građanski sabor 1848. god.; Bansko vijeće: osnutak, struktura, status. Struktura i položaj javne uprave nakon oktroiranog ustava iz 1849. god. Nadležnost ministarstva unutarnjih poslova i ostalih bečkih ministarstava te njihovih organa u Hrvatskoj i Slavoniji. Apsolutistički upravni aparat 1854.-1861. god. Privremena državna uprava 1861.-1869.: Listopadska diploma i formiranje Hrvatskoga dvorskog dikasterija; Veljački patent i novi upravni ustroj u Hrvatskoj i Slavoniji na njegovu temelju. Uređenje Vojne krajine: od ukidanja kantonalnoga sustava 1800. do završnog oblika uređenja Vojne krajine 1850.-1871. god. Organizacija državne uprave i pravosuđa u Dalmaciji i Istri do 1861. god. Pozadina Austro-ugarske nagodbe 1867. god. Rijeka, njezin status i njezina uprava do Hrvatsko-ugarske nagodbe 1868. god.
Literatura:
  1. I. Beuc, Povijest institucija državne vlasti Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, Zagreb, 1985; V. Maštrović, Razvoj sudstva u Dalmaciji u XIX. stoljeću, Zagreb, 1959. I. Perić, Dalmatinski sabor, 1861.-1912. (1918.), Zadar, 1978; Rijeka, Zbornik radova, Zagreb 1953; B. Stulli, Istarsko okružje 1825.-1860., Pazin ? Rijeka, 1984; M. Valentić, Vojna krajina i pitanje njezina sjedinjenja s Hrvatskom, 1849.-1881., Zagreb, 1981.
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest (nastavnički smjer)
Termini konzultacija:

Poštovane i drage kolegice i kolege,

kao što to zasigurno već znate, a u svrhu prevencije i sprečavanja širenja koronavirusa:

1.       prestaje i odgađa se za naredna dva tjedna izvođenje direktne nastave i učenje u Knjižnici

2.       nastava će se tijekom naredna dva tjedna odvijati online, odnosno, putem raspoloživih komunikacijskih kanala, a o čemu će nastavnici biti detaljno obaviješteni u zasebnom mailu

3.       nastavnicima se preporučuje da sve konzultacije i dogovore sa studentima do daljnjeg obavljaju od kuće elektronskom poštom

Preko našeg intraneta postavit ću materijale za naš kolegij, a dodatno se možete prijaviti u svoj Google račun s fakultetskim @ffst.hr podacima u aplikaciju Meet, ukoliko želite sudjelovati na on-line nastavi u terminu našeg kolegija. Prijavljujete se na sljedeći način:

U gornjem kutu pritisnete 9 točkica (izbornik Google aplikacija).
Izaberite aplikaciju Meet
Izaberite Join or start a meeting
Kao student ovdje upišete kod koji se sastoji od ffst-korisničko ime nastavnika (npr. ffst-slaven). Taj kod možete uvijek koristiti kad želite sudjelovati u on-line nastavi tog nastavnika. Nastavnik vas također može obavijestiti o kodu putem Intraneta na stranici predmeta.
Da bi vas ostali sudionici u nastavi mogli čuli morate imati mikrofon (on može biti ugrađen u laptop ili za PC morate imati mikrofon sa slušalicama ili kameru koja ima mikrofon). Isključite kameru, ako ne želite da vas vide, i obavezno isključite mikrofon koji će te koristiti samo po potrebi kada to od vas nastavnik zatraži. Zatim kliknete na Join now i pričekate dok nastavnik ne počne sa nastavom.
Možete koristiti i Chat opciju za razgovor sa ostalim sudionicima.
Prikazuje se tko sudjeluje u on-line nastavi.
Pritiskom na slušalicu isključujete se iz Google Meet sesije.

Vidjet ćemo kako će to sve funkcionirati. U svakom slučaju neće biti na odmet ako ovo vrijeme koristite za čitanje. Napominjem da se s dobrim razlozima preporučuje da se u naredna dva tjedna socijalni kontakti smanje na najnužniju mjeru, Kao što to iz povijesti znamo, prošle su i gore stvari, pa će i ovo proći!

Srdačan pozdrav, Vaš profesor na predmetu metodologija povijesnih znanosti

Aleksandar Jakir

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 12:59
Aleksandar Jakir
Popis obavijesti
Forum
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
Česta pitanja