MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Toma Arhiđakon

 

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split okuplja studente i bivše studente povijesti i srodnih znanosti, kao i sve ostale koje povijest i historiografija kao takve zanimaju. Osnovni je cilj promicanje i populariziranje historiografije, ostvarivanje prekogranične suradnje u svrhu poticanja historiografskog istraživanja te poboljšanje studentskog standarda i uvjeta studiranja kao i upoznavanje studenata povijesti i šire javnosti o lokalnoj povijesti (grada Splita, šire okolice), povijesti Dalmacije i Hrvatske te o njihovoj kulturnoj baštini i povijesti svakodnevice. Udruga je dobila ime po splitskom kroničaru, kleriku i povjesničaru iz 13. stoljeća, autoru kronike Historia Salonitana, Tomi Arhiđakonu. Na internacionalnoj razini koristi se naziv ISHA Split kao članica Međunarodnog udruženja studenata povijesti.

Djelatnosti kojima se Udruga bavi su:

  1. organiziranje seminara, konferencija, posjeta arheološkim nalazištima, arhivima, povijesnim institucijama (muzejima, knjižnicama, galerijama)

  2. organiziranje i provedba programa edukativnog sadržaja

  3. organiziranje i posjećivanje kulturnih, znanstvenih i društvenih tribina, glazbenih i scenskih priredbi, promocija knjiga i likovnih izložbi, stručnih seminara i znanstvenih skupova iz područja povijesti

  4. posjećivanje raznih izložaba, književnih večeri, kinoprojekcija

  5. organiziranje književnopovijesnih večeri

  6. organiziranje predavanja, tribina s tematskim raspravama

  7. organiziranje raznih izleta za članove

  8. posjećivanje međunarodnih povijesnih konferencija i seminara

  9. izdavanje vlastitih stručnih časopisa sukladno posebnim propisima


Repozitorij

27.01.2023

AKTIVNOSTI U SIJEČNJU: predstavljanje 6. broja „Pletera“ i volontiranje/sudjelovanje u splitskoj „Noći muzeja“

U prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu (Poljička cesta 35) u petak 27. siječnja, s početkom u 18:00 h, Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ organizira predstavljanje šestog broja časopisa „Pleter, u kojem svoje radove kontinuirano objavljuju prvenstveno studentice i studenti povijesti, ali i povijesti umjetnosti. Riječ je o studentskom historiografskom časopisu pokrenutom na Filozofskom fakultetu u Splitu 2017. godine (prva glavna urednica Anamarija Bašić), a koji je dostupan u tiskanom, kao i elektronskom „online“ obliku. Od 2019. časopis je indeksiran na portalu znanstvenih i stručnih časopisa Hrčak, a od 2022. godine izlazi dvojezično – na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovom prilikom, novi broj časopisa (ukupno drugi pod uredničkom palicom Vinke Klišmanić) u prostoru suterena Filozofskog fakulteta predstavit će profesori Odsjeka za povijest – Mladenko Domazet i Josip Vrandečić, te Luka Ursić – bivši glavni urednik „Pletera“ (2018.-2020.).

Također od 18:00 h, u ovogodišnjoj  „Noći muzeja“ 27./28. siječnja, Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split sudjeluje s nekoliko aktivnosti: prezentacijom „oživljene povijesti“ starohrvatskog doba, volontiranjem i edukativnim programom. Tako će, u organizaciji Udruge „Toma Arhiđakon, posjetiteljima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i ove godine kao stručni vodiči na raspolaganju biti članovi povijesne postrojbe „Praetoriani Croatorum“, odjeveni u ranosrednjovjekovne povijesne odore i opremljeni ratnom opremom toga doba, kojima će se po prvi put u „Noći muzeja“ pridružiti i pripadnici „Reda svetog Ivana Trogirskog“ iz Trogira.

Time će se proširiti niz povijesnih postrojbi starohrvatskog doba koje su tijekom godina (od 2015. godine) sudjelovale u programu splitske „Noći muzeja“, primjerice: „Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira“ (Vitezovi kralja Zvonimira) – Knin, „Tomislavova straža“ – Split, „Domagojevi strijelci“ – Vid. Uz „oživljenu povijest“ i volontiranje u uvijek zanimljivom Muzeju sporta – Kući slave splitskog sporta, Udruga „Toma Arhiđakon“ ove godine u splitskim muzejskim prostorima organizira i edukativni program. Naime, član Udruge Dean Mršić će u Etnografskom muzeju, s početkom u 19:30 h, održati intrigantno predavanje „Magijske predodžbe u Dalmatinskoj zagori“.

Veselimo se Vašem dolasku!

Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

 

 

Popis obavijesti

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!