MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

ZAŠTITA OKOLIŠA

Šifra: 218104
ECTS: 2.0
Nositelji: doc. dr. sc. Ivana Restović
Izvođači: doc. dr. sc. Ivana Restović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je ovladati sadržajima o očuvanju i zaštiti prirode, utjecaju čovjeka na okoliš s ciljem osposobljavanja za kvalitetno djelovanje u svakodnevnom životu i primjeni u nastavnoj praksi.

Sadržaj predmeta:

1. Okoliš i zaštita okoliša.
2. Utjecaj zahvata na okoliš.
3. Klimatske promjene i okoliš.
4. Poremećaj ekološke ravnoteže u prirodi.
5. Zaštita atmosfere.
6. Onečišćenje i zaštita zraka.
7. Ozon i klimatske promjene.
8. Učinak staklenika i staklenički plinovi.
9. Onečišćenje i zaštita tla.
10. Onečišćenje i zaštita mora i voda.
11. Zaštićena područja Republike Hrvatske.
12. Zaštićene biljne i životinjske vrste u Republici Hrvatskoj.
13. Gospodarenje otpadom.
14. Genetski modificirani organizmi.
15. Budućnost okoliša.
Literatura:
  1. Delić, A., Vijtiuk, N.: Prirodoslovlje (odabrana poglavlja).
  2. Grozdanić, G., Horvatin, K., Krstanac, Ž.: Čovjek i okoliš.
  3. Dinko Puntarić, Maja Miškulin, Jasna Bošnir i suradnici: Zdravstvena ekologija.
Preporučena literatura:
  1. Kipson, S.: Izbjegni, smanji, odvoji: priručnik za ispravno gospodarenje otpadom
  2. Lay, V., Kufrin, K., Puđak, J.: Kap preko ruba čaše: Klimatske promjene, svijet i Hrvatska.
  3. Lerotić, D.: Štiti okoliš.
  4. Internet portal o zaštiti prirode Ministarstva zaštite prirode i okoliša: Internet portal o zaštiti prirode Ministarstva zaštite prirode i okoliša
  5. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.: Knjige, priručnici i katalozi
  6. Europska komisija, opća uprava za okoliš.: Ispričat ću vam priču o okolišu
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Odslušan : PRIRODOSLOVLJE
9. semestar
MODUL 3: Obrazovanje za održivi razvoj (9. semestar) - Redovni studij - Učiteljski studij
Termini konzultacija: